be kind to your mind
0   /   100
Θεραπεία

Πένθος / Περιπλεγμένο πένθος

Scroll Down

Απώλεια

Οι προσωπικές απώλειες είναι αναπόσπαστο και μοιραίο μέρος της ζωής. Οι άνθρωποι χάνουν τους αγαπημένους τους και πενθούν για αυτούς. Ο θρήνος αποτελεί μία φυσιολογική διαδικασία στον θάνατο και είναι σημαντικό να συντελείται, προκειμένου το άτομο να διαχειριστεί ομαλά την απώλεια. Έτσι, ο καθένας με το δικό του τρόπο, εκδηλώνει κάποιες φυσιολογικές αντιδράσεις στον θρήνο, οι οποίες βιώνονται σε γνωστικό, συναισθηματικό, σωματικό και συμπεριφορικό επίπεδο.

Σε γνωστικό επίπεδο μπορεί να βιώνει άρνηση και δυσπιστία για το συμβάν, να κάνει επίμονες σκέψεις για το θάνατο, να αναζητά νόημα ή ακόμα και να βιώνει ακουστικές/οπτικές ψευδαισθήσεις, νομίζοντας ότι ακούει τη φωνή του αγαπημένου του ή ότι τον βλέπει σε κάποιες στιγμές σαν να μην έχει «φύγει».

efrosini goudi0019

Τα Συναισθήματα

Το αρχικό σοκ και το μούδιασμα είναι κάποιες αρχικές συναισθηματικές αποκρίσεις, ενώ μετά το πρώτο αυτό διάστημα, στη θέση τους έρχεται να μείνει η θλίψη, η απόγνωση και η μοναξιά. Αυτός που μένει πίσω, πιθανώς, να νιώθει άγχος και φόβο για το πως θα είναι η ζωή του χωρίς τον αγαπημένο του και να αισθάνεται ανασφάλεια για το μέλλον.

Αυτά τα συναισθήματα ζωγραφίζονται στο σώμα του με σφίξιμο στο στήθος, κόμπο στο στομάχι, δύσπνοια, κόπωση, μυϊκούς πόνους ή ξηροστομία, ενώ παρατηρούμε να ξεσπά συχνά σε κλάματα, να αποσύρεται κοινωνικά, να αδυνατεί να νιώσει ικανοποίηση, να δυσκολεύεται στον ύπνο του ή να αντιμετωπίζει διαταραχές στη διατροφή του. Πιθανώς, να αποφεύγει γεγονότα ή μέρη που θυμίζουν τον αγαπημένο του ή να καταφεύγει σε διάφορα τελετουργικά.

efrosini goudi0016

Θεραπευτική Αντιμετώπιση

Όταν τα συμπτώματα αυτά δεν παρουσιάζουν βελτίωση και οι αντιδράσεις του ατόμου αποκλίνουν από τις αναμενόμενες, είτε χρονικά, είτε σε ένταση και συχνότητα, τότε προκαλούν σοβαρή δυσλειτουργία στην καθημερινότητα. Εκεί κάνουμε λόγο για περιπλεγμένο πένθος και το άτομο χρήζει υποστήριξης και βοήθειας από έναν ειδικό.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση ξεκινάει αφού ο ψυχολόγος πραγματοποιήσει αξιολόγηση των συμπτωμάτων, οπότε και είναι σε θέση να παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη και φροντίδα, να το βοηθήσει να κατανοήσει την απώλεια του και να βρει τρόπους, ώστε αυτή να μην επηρεάζει πια με δυσλειτουργικό τρόπο τη ζωή του.

Διαβάστε περισσότερα

Πατήστε πάνω στη θεραπεία που σας ενδιαφέρει.

Άγχος

Το άγχος αποτελεί τον πιο συχνό λόγο να επισκεφτεί κάποιος τον ψυχολόγο. Χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η «μάστιγα της εποχής», καθώς ο γρήγορος τρόπος ζωής δημιουργεί έντονο στρες και πίεση στους ανθρώπους.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μία κοινή ψυχική ασθένεια σχετίζεται με μία σειρά συναισθηματικών, γνωσιακών και σωματικών συμπτωμάτων, τα οποία έχουν αντίκτυπο στη λειτουργικότητα.

Σχέσεις

Ένα συχνό αίτημα το οποίο φτάνει στο γραφείο του ψυχολόγου είναι τα προβλήματα στη διαχείριση των σχέσεων.

Διατροφικές διαταραχές

Το άτομο που τις αντιμετωπίζει μπορεί να μην είναι καν σε θέση να αντιληφθεί ότι χρήζει βοήθειας, και αυτός είναι και ένας λόγος που μπορεί να μη φτάσει στο γραφείο του ψυχολόγου.

Χρόνιες σωματικές παθήσεις

Η προσαρμογή σε μία χρόνια ασθένεια είναι ψυχολογικά ιδιαίτερα απαιτητική. Μία τέτοια συνθήκη αμφισβητεί την αντίληψη της ζωής ως κανονική, κάτι που μπορεί να έχει ψυχολογικές επιπτώσεις στον ασθενή.