be kind to your mind
0   /   100
Θεραπεία

Άγχος

Scroll Down

Άγχος & συμπτώματα

Το άγχος αποτελεί τον πιο συχνό λόγο να επισκεφτεί κάποιος τον ψυχολόγο. Χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η «μάστιγα της εποχής», καθώς ο γρήγορος τρόπος ζωής δημιουργεί έντονο στρες και πίεση στους ανθρώπους.

Τα συμπτώματα του άγχους αποτελούν ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής μας και όλοι τα βιώνουμε ανά διαστήματα και σε κάποιες περιστάσεις, αλλά αν μιλάμε για αγχώδη διαταραχή, κάνουμε λόγο για υπερβολική, συστηματική ανησυχία και φόβο, τα οποία παρεμβαίνουν στις καθημερινές φυσιολογικές δραστηριότητες. Μερικές φορές το άτομο με πολύ έντονο άγχος νιώθει ότι δεν είναι σε θέση ούτε να σκεφτεί καθαρά, ενώ σε περιπτώσεις όπου βιώνει κρίσεις πανικού είναι συνηθισμένος ο φόβος ότι «χάνει τα λογικά» του και ότι «τρελαίνεται».

Το άγχος αποτυπώνεται στον οργανισμό μας με διάφορες σωματικές εκφράσεις και ουσιαστικά είναι ένα μήνυμα του οργανισμού ότι «κάτι δεν πάει καλά». Το ίδιο το σώμα αντιδρά στο άγχος και δίνει το δικό του σημάδι για να το προσέξουμε καλύτερα. Ορισμένα πολύ συνηθισμένα σωματικά συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος, η ταχυπαλμία, η δυσκολία στην αναπνοή, η εφίδρωση, ο πόνος στο στήθος, η κούραση/εξάντληση, η αϋπνία/υπνηλία κ.α.

efrosini goudi0019

Στην ομπρέλα των αγχωδών διαταραχών συγκαταλέγονται:

Γενικευμένο Άγχος
Κεντρικό στοιχείο είναι η επίμονη & υπερβολική ανησυχία για διάφορα πράγματα και καταστάσεις. Η έδρα της «απειλής» είναι γενικευμένη, συνεχής και απροσδιόριστη. Οι απειλές μπορεί να είναι πολλές και να εναλλάσσονται, όπως είναι τα θέματα υγείας, τα οικονομικά, οι προσωπικές σχέσεις και ο φόβος της απόρριψης.
Κοινωνικό Αγχος
Υπερβολικός φόβος & άγχος με έντονα σωματικά συμπτώματα που οδηγούν σε αποφυγή καθημερινών κοινωνικών καταστάσεων, όπως μία δημόσια ομιλία, μία φιλική συνδιαλλαγή, μία συζήτηση με ομάδα ατόμων κ.α.
Ειδική Φοβία
Υπερβολικός ή παράλογος (δυσανάλογος σε σχέση με το φοβικό ερέθισμα) φόβος για κάποιο αντικείμενο η μία κατάσταση (π.χ. ζώα, αεροπλάνα, κλειστούς χώρους, αίμα κ.α.), η οποία προκαλεί αρνητικές σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις (αποφυγή, έντονο άγχος). Το άτομο αναγνωρίζει την παράλογη φύση του φόβου του, αλλά αδυνατεί να τον ελέγξει, όταν προκύψει το συγκεκριμένο ερέθισμα, κάτι που του δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη δυσφορία.
Κρίσεις Πανικού
Αιφνίδια περίοδος υπερβολικού άγχους ή φόβου, με συνοδά σωματικά συμπτώματα που παρερμηνεύονται από το άτομο, συνήθως, ως έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Το άτομο βιώνει μία πλήρη αίσθηση απώλειας ελέγχου και θεωρεί ότι «χάνει τα λογικά του».
Άγχος Υγείας
Υπερβολική ανησυχία ή φόβος για μία ασθένεια, παρόλο που έχει αποκλειστεί ήδη με ιατρικές εξετάσεις, η οποία οδηγεί σε διαρκή εμμονή και έντονη ενασχόληση με θέματα που αφορούν στην υγεία π.χ. συνεχής ιατρικές εξετάσεις, εμμονική ενημέρωση από το διαδίκτυο για συμπτώματα ασθενειών κ.α.
Ψυχαναγκαστικές & Καταναγκαστικές Συμπεριφορές
Επαναλαμβανόμενες, ανεπιθύμητες και ανεξέλεγκτες εμμονές, σκέψεις και παρορμήσεις (ψυχαναγκασμοί), που προκαλούν στο άτομο υποκειμενική ενόχληση και το οδηγούν στην εκτέλεση διαφόρων συμπεριφορών (καταναγκασμούς), ώστε να ανακουφιστεί από το άγχος π.χ. επαναλαμβανόμενο πλύσιμο χεριών, επανάληψη πράξεων, καθαρισμός κ.α.
Μετατραυματικό Στρες
Σοβαρή κατάσταση άγχους με συνοδά σωματικά συμπτώματα μετά από κάποιο τραυματικό γεγονός, όπου το άτομο αναβιώνει το τραύμα μέσα από διάφορους τρόπους. Τραυματικό γεγονός: φυσική καταστροφή, σωματική κακοποίηση, έκθεση σε πραγματικό ή επαπειλούμενο θάνατο, αυτοκινητιστικό δυστύχημα κ.α.
efrosini goudi0016

Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία είναι η θεραπεία εκλογής για όποιον επιθυμεί να αντιμετωπίσει το άγχος του. Μέσω της διαδικασίας το άτομο αποκτά επίγνωση του εαυτού του, μαθαίνει να διαχειρίζεται το άγχος του και τα συνοδά αρνητικά συναισθήματα, να εντοπίζει και να αναδομεί δυσλειτουργικές σκέψεις και συμπεριφορές και είναι σε θέση να λειτουργεί στα διάφορα πλαίσια ομαλά.

Στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα και καθιστούν το άτομο μη λειτουργικό στην καθημερινότητα του, η φαρμακοθεραπεία μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα και -συνδυαστικά με την ψυχοθεραπεία- να δώσει τη λύση που χρειάζεται το άτομο.

Διαβάστε περισσότερα

Πατήστε πάνω στη θεραπεία που σας ενδιαφέρει.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μία κοινή ψυχική ασθένεια σχετίζεται με μία σειρά συναισθηματικών, γνωσιακών και σωματικών συμπτωμάτων, τα οποία έχουν αντίκτυπο στη λειτουργικότητα.

Σχέσεις

Ένα συχνό αίτημα το οποίο φτάνει στο γραφείο του ψυχολόγου είναι τα προβλήματα στη διαχείριση των σχέσεων.

Διατροφικές διαταραχές

Το άτομο που τις αντιμετωπίζει μπορεί να μην είναι καν σε θέση να αντιληφθεί ότι χρήζει βοήθειας, και αυτός είναι και ένας λόγος που μπορεί να μη φτάσει στο γραφείο του ψυχολόγου.

Πένθος / Περιπλεγμένο πένθος

Οι προσωπικές απώλειες είναι αναπόσπαστο και μοιραίο μέρος της ζωής. Οι άνθρωποι χάνουν τους αγαπημένους τους και πενθούν για αυτούς.

Χρόνιες σωματικές παθήσεις

Η προσαρμογή σε μία χρόνια ασθένεια είναι ψυχολογικά ιδιαίτερα απαιτητική. Μία τέτοια συνθήκη αμφισβητεί την αντίληψη της ζωής ως κανονική, κάτι που μπορεί να έχει ψυχολογικές επιπτώσεις στον ασθενή.