be kind to your mind
0   /   100

e-Συνεδρίες για Έλληνες του Εξωτερικού

Scroll Down

Η καθημερινότητα στο εξωτερικό

Είναι φαινόμενο της εποχής να βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να ζήσουν σε κάποια άλλη. Οι λόγοι μπορεί να είναι ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης ή προσωπικοί.

Το να επιλέξει κάποιος να ζήσει σε κάποια χώρα του εξωτερικού είναι μία πολύ ελκυστική εμπειρία, η οποία όμως εμπεριέχει και τις ανάλογες προκλήσεις. Το άτομο που έχει επιλέξει να πραγματοποιήσει αυτή τη μετάβαση σε μία νέα χώρα, είναι πιθανό, κατά την πρώτη περίοδο της αλλαγής αυτής, να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στις νέες και πολύ διαφορετικές συνθήκες ζωής.

Η ίδια αυτή μετάβαση αποτελεί από μόνη της μία στρεσογόνα συνθήκη, καθώς το άτομο καλείται να αντιμετωπίσει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητα του, όπως η νέα γλώσσα επικοινωνίας, η διαφορετική κουλτούρα ή οι διαφορετικές αντιλήψεις των ανθρώπων. Πιθανώς, η επιλογή να έχει γίνει κάτω από αναγκαίες, για το άτομο, συνθήκες και να βιώνεται ως μία «απώλεια» από αυτό. Όλα αυτά, ενδεχομένως, να το οδηγήσουν σε ανάμεικτα συναισθήματα σχετικά με την απόφαση του και τελικά το άτομο να «πνιγεί» συναισθηματικά και ψυχολογικά από αυτό το φορτίο.

Δυσκολίες όπως αίσθημα μοναξιάς, άγχος και κρίσεις πανικού, προβλήματα στον ύπνο ή κατάθλιψη, είναι κάποια από τα πιο συνήθη ζητήματα που αντιμετωπίζει κανείς σε αυτές τις περιπτώσεις. 

efrosini goudi0021
Η ζωή είναι κατά 10% ό,τι σου συμβαίνει και κατά 90% πώς αντιδράς σε αυτό. 

Πως λειτουργεί η ψυχολογική υποστήριξη;

Η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να λειτουργήσει ως ανακουφιστική διέξοδος. Το άτομο χρειάζεται να φροντίσει τον εαυτό του και να του δώσει το χρόνο και τον τρόπο να προσαρμοστεί ομαλά στη νέα πραγματικότητα. Ωστόσο, ορισμένοι περιορισμοί, όπως η διαφορετική γλώσσα του ξένου ψυχοθεραπευτή, το διαφορετικό κοινωνικοπολιτισμικό του πλαίσιο ή το υψηλό κόστος των υπηρεσιών της χώρας, μπορεί να αποθαρρύνουν το άτομο από το να ζητήσει βοήθεια.

Η οικειότητα που νιώθει ο θεραπευόμενος με τη θεραπεία στη μητρική του γλώσσα αποτελεί σημαντική συνιστώσα για την επιλογή του, καθώς η αμεσότητα στην επικοινωνία τον βοηθάει να εκφράζεται συναισθηματικά και να μοιράζεται τα βιώματα του.

Επιστροφή στην Ελλάδα

Η ίδια ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη υπάρχει και στην περίπτωση των επαναπατριζόμενων Ελλήνων, οι οποίοι επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη και έχουν να αντιμετωπίσουν νέες συνθήκες και να προσαρμοστούν στη χώρα τους από την αρχή, όπως ακριβώς συμβαίνει και με μία ξένη χώρα. Το άτομο που επιστρέφει χρειάζεται να επεξεργαστεί και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διάφορες μεταβολές, τα ανάμεικτα συναισθήματα, αλλά και τις αλλαγές που έχουν δημιουργηθεί στα δυναμικά των οικογενειακών και στενών φιλικών του σχέσεων.

Η ψυχολογική υποστήριξη που λαμβάνεται έχει να κάνει πάντα με το αίτημα του κάθε θεραπευόμενου, σε κάθε περίπτωση όμως, η ανάγκη για κατανόηση, εμπιστοσύνη, ενσυναίσθηση και αποδοχή από τη μεριά του θεραπευτή είναι υψίστης σημασίας. Η θεραπεία οφείλει να πραγματοποιείται από καταρτισμένους ψυχολόγους, με εμπειρία και εκπαίδευση, αφού ο θεραπευόμενος είναι εκεί για να κάνει μία «κατάθεση ψυχής» και ο ειδικός έχει καθήκον να διασφαλίσει πως αυτή θα γίνει υπό ασφαλείς και αξιόπιστες συνθήκες.

efrosini goudi0032

Κλείστε μία e-συνεδρία

Κάνε στον εαυτό σου ένα πολύτιμο δώρο!

e sinedries 1