Συχνές Ερωτήσεις

Scroll Down
Ερωτήσεις & απαντήσεις σε προβληματισμούς που αφορούν μία επίσκεψη σε ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή.

Ένας άνθρωπος μπορεί να αναζητήσει βοήθεια από τον ψυχολόγο για πολλούς λόγους, αλλά παρατηρούμε πως ορισμένοι από αυτούς εμφανίζονται συχνότερα από άλλους. Τέτοιοι λόγοι μπορεί να είναι μία δύσκολη συνθήκη που έχει να αντιμετωπίσει το άτομο, όπως ένα διαζύγιο, ένας θάνατος, ή η μετάβαση σε μία νέα κατάσταση. Επιπλέον, κάποιο πιθανό σύμπτωμα που έχει εμφανιστεί ξαφνικά, όπως κάποια κρίση πανικού ή μία διαταραχή στον ύπνο είναι αρκετά για να αποτελέσουν αφορμή για ψυχοθεραπεία. Δεν είναι σπάνιο, ωστόσο, να βλέπουμε ανθρώπους να ξεκινούν συνεδρίες έπειτα από μία εσωτερική ανάγκη να γνωρίσουν καλύτερα το ποιοι είναι, να κάνουν ένα άνοιγμα στον εαυτό τους και στις προσωπικές τους δυνατότητες.
Το σίγουρο είναι πως όταν οι δυσκολίες φαίνεται να έχουν μετατραπεί σε ένα δυσβάσταχτο φορτίο που είναι δύσκολο για το άτομο να συνεχίσει να σηκώνει, τότε είναι η ώρα να δώσει κανείς την ευκαιρία στον εαυτό του να αφαιρέσει αυτό το βάρος από πάνω του.
Η ανατροφοδότηση που λαμβάνουμε από τους θεραπευόμενους είναι πως η απόφαση να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία ήταν η καλύτερη απόφαση που έχουν πάρει ποτέ για τον εαυτό τους.
Κάνε και εσύ στον εαυτό σου αυτό το πολύτιμο δώρο, όταν νιώσεις έτοιμος…

Η ψυχοθεραπεία είναι μία μέθοδος βασισμένη στην επιστήμη της Ψυχολογίας που βοηθάει το άτομο να επιλύσει αποτελεσματικά τα ψυχολογικά και συναισθηματικά του προβλήματα. Θεραπευτής και θεραπευόμενος συνεργάζονται για να καθορίσουν μαζί τους στόχους που θα «δουλέψουν». Η θεραπευτική σχέση που δημιουργείται μεταξύ των δύο και η εκπαίδευση του ατόμου σε δεξιότητες αλλαγής, το οπλίζουν να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τα συμπτώματα του με αποτελεσματικότητα, ώστε να είναι σε θέση να γίνει ο ίδιος ο θεραπευτής του εαυτού του.

Κατά τις πρώτες συνεδρίες ο στόχος του θεραπευτή είναι να πραγματοποιήσει μία πρώτη εκτίμηση. Επιχειρεί να κάνει πολλές ερωτήσεις στον θεραπευόμενο, προκειμένου να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά και τα πιθανά συνοδά συμπτώματα. Παίρνει πληροφορίες για το ιστορικό του θεραπευόμενου σχετικά με σημαντικούς άξονες της ζωής του και σκοπός είναι να γνωρίσει τον άνθρωπο που βρίσκεται εκεί, να αρχίσει να αποκτά μία άποψη για τον τρόπο που σκέφτεται για τα γεγονότα, αλλά και για το πως εδραιωθήκαν οι διάφορες προβληματικές καταστάσεις στη ζωή του. Έπειτα, συναποφασίζουν τους στόχους που θα θέσουν στη θεραπεία και τον τρόπο που θα δουλέψουν πάνω σε αυτούς.

Ο θεραπευτής δεσμεύεται από το επαγγελματικό απόρρητο. Αυτό σημαίνει πως οι συζητήσεις που γίνονται μέσα στις συνεδρίες μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου είναι απολύτως απόρρητες και εμπιστευτικές. Ο θεραπευτής δεν μπορεί να μοιραστεί με κανέναν τις πληροφορίες που έχει πάρει κατά τη διάρκεια μίας συνεδρίας.
Εξαιρέσεις κατά τις οποίες αίρεται το απόρρητο είναι σε περιπτώσεις που μπορεί να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης βλάβης στον εαυτό ή σε άλλους.

Ο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής είναι κάποιος ο οποίος διαθέτει πτυχίο σχολής Ψυχολογίας και έχει εκπαιδευτεί σε κάποια θεραπευτική προσέγγιση. Παρέχει συνεδρίες ψυχοθεραπείας, προκειμένου να βοηθήσει το άτομο να αντιμετωπίσει συμπτώματα και δυσκολίες.
Ο ψυχίατρος είναι απόφοιτος σχολής Ιατρικής με ειδικότητα στην Ψυχιατρική και ο ρόλος του είναι, συνήθως, η παροχή φαρμακευτικής θεραπείας, σε περιπτώσεις όπου το άτομο δυσλειτουργεί σε καθημερινούς τομείς της ζωής.
Η διαφορά των δύο έγκειται στον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν με τον άνθρωπο. Ο ψυχίατρος είναι υπεύθυνος για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και στοχεύει στο σύμπτωμα του ασθενή (π.χ. κρίσεις πανικού), κάτι το οποίο έχει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, καθώς με τη διακοπή των φαρμάκων το σύμπτωμα επανέρχεται. Από την άλλη, ο ψυχολόγος «δουλεύει» με την αιτία του συμπτώματος, με τη ρίζα του προβλήματος και αυτό φέρνει τα μακρά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία των δύο ειδικών, προκειμένου το άτομο να είναι σε θέση να μπει στη θεραπευτική διαδικασία λαμβάνοντας παράλληλα κάποια φαρμακευτική αγωγή για να μειωθούν να πολύ έντονα κλινικά συμπτώματα.  

Σίγουρα οι συμβουλές που δίνει ένας καλός φίλος που νοιάζεται είναι σημαντικές και υποστηρικτικές, αλλά οι συμβουλές από έναν ψυχολόγο είναι θεραπευτικές. Μέσα στο θεραπευτικό δωμάτιο το άτομο νιώθει την ασφάλεια να μιλήσει για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και όσα τον απασχολούν, χωρίς δισταγμό και κριτική.
Ο ψυχολόγος βοηθάει το άτομο να ανακαλέσει παρελθοντικά βιώματα από τη μνήμη του και να αναδυθούν συναισθήματα και σκέψεις που μπορεί να το βαραίνουν, αλλά αδυνατεί να διαχειριστεί και αυτό είναι κάτι που το φιλικό πρόσωπο αδυνατεί να κάνει λόγω έλλειψης γνώσεων.
Η θεραπευτική σχέση που δημιουργείται είναι πολύ διαφορετική από αυτή μεταξύ δύο φίλων, καθώς ο ψυχολόγος λειτουργεί ως ειδικός και δε σχετίζεται συναισθηματικά με το άτομο. Αυτό σημαίνει πως δεν επηρεάζεται από τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές του ατόμου, όπως θα συνέβαινε με έναν φίλο ή με κάποιο συγγενικό πρόσωπο.

Η ψυχοθεραπεία δε χρειάζεται να είναι μακροπρόθεσμη για να είναι και αποτελεσματική. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία είναι εστιασμένη στο παρόν, διαρκεί σχετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα και επικεντρώνεται κυρίως στην επίλυση προβλημάτων στο εδώ και τώρα. Πάντα, όμως, η διάρκεια μίας θεραπείας έχει να κάνει με το είδος και τη φύση των προβλημάτων, με την ένταση των συμπτωμάτων και με την ταχύτητα αλλαγής του θεραπευόμενου. Το άτομο δε δεσμεύεται με κάποιο τρόπο να κάνει ψυχοθεραπεία για κάποιο συγκεκριμένο διάστημα, αντίθετα είναι στη δική του επιλογή να διακόψει όποτε το επιθυμήσει.

Κλείστε μία συνεδρία

Όταν μπορούμε να μιλήσουμε για τα συναισθήματά μας, αυτά γίνονται λιγότερο συντριπτικά, λιγότερο ενοχλητικά και λιγότερο τρομακτικά.